Het lijkt erop dat je vanuit België komt. Wil je een bestelling plaatsen, klik dan door naar onze Belgische webshop.

Veiligheid in noodsituaties: het belang van een evacuatiematras

Steeds vaker zien we in de markt een evacuatiematras opduiken. Wat is dat precies, wanneer wordt die gebruikt en welk matras moet je dan kiezen?

evacuatiematras in actieevacuatiematras in actie

De essentiële rol van het evacuatiematras

Evacuatiematrassen vormen een essentieel onderdeel van de veiligheidsvoorzieningen in gebouwen over de hele wereld. In geval van brand, natuurrampen of andere noodsituaties kunnen deze matrassen het verschil maken tussen leven en dood. Ontworpen met het oog op snelheid, gemak en veiligheid, bied een evacuatiematras een efficiënte manier om mensen snel uit een gebouw te evacueren.

Plaatsing van het evacuatiematras

Net als bij een evacuatiestoel, is het advies het matras bovenaan de trap te plaatsen, je wilt immers een slachtoffer naar beneden helpen. Afhankelijk van het aantal verdiepingen kan het zijn dat er meerdere matrassen nodig zijn om tijdens een noodsituatie als brand, snel te kunnen handelen.

Probeer een matras zo te hangen (zie afbeelding) dat deze de looproute niet verhinderd maar wel zo veel mogelijk opvalt. Ook een pictogrambordje boven het matras verhoogd de zichtbaarheid van het evacuatiemiddel. 

Het S-CAPEPLUS evacuatiematras als voorbeeld

Eigenschappen

Een evacuatiematras zoals de S-Capeplus is een opvouwbaar evacuatiematras wat in een wall-cover en een kast opgeborgen kan worden. Het matras is van een licht materiaal gemaakt en zodoende makkelijk te tillen voor een hulpverlener. Uiteraard is de stof brandvertragend(M1), wordt er een draagtas meegeleverd en is het draaggewicht 200kilo.

De S-CAPEPLUS is er in verschillende uitvoeringen, zo leveren wij o.a. het Basic model en de Premium variant. De werkwijze van deze 2 matrassen is identiek, echter is de onderzijde van de Premium variant van extra stevigheid voorzien waardoor deze o.a. beter geschikt is voor het jaarlijks trainen van de hulpverleners uit uw organisatie.

Voordelen 

Het matras is zoals gezegd t.o.v. een evacuatiestoel erg licht en daardoor handzaam voor een hulpverlener.

Ondank het advies dat een BHV ‘er nooit alleen dient te zijn, is het mogelijk om ook in je eentje een slachtoffer naar beneden te evacueren. Hiervoor dient uiteraard wel geoefend te worden. Een evacuatiematras remt zichzelf af doormiddel van de wrijving van het matras+slachtoffer, op de traptredens. Dit is significant minder als bij een evacuatiestoel met tracks, maar dit betekend dan ook dat je sneller de trap af kan en een slachtoffer dus sneller in veiligheid kan brengen.

Ook een voordeel van een matras is dat het nagenoeg geen onderhoud nodig heeft. Af en toe een doekje er over heen voor mogelijk vuil en stof en met het oog alle naden even nalopen is in principe al voldoende.

Waar een evacuatiestoel met tracks niet geschikt is voor een (brede) wenteltrap, is een evacuatiematras hier wel inzetbaar.

OMHOOG