Het lijkt erop dat je vanuit België komt. Wil je een bestelling plaatsen, klik dan door naar onze Belgische webshop.

World Restart a Heart Day: Weet Jij waar de dichtstbijzijnde AED hangt?

 

16 oktober 2024, World Restart a Heart Day: 'Kids Save Lives'

Op deze belangrijke dag willen we stilstaan bij het belang van preventieve veiligheid en de levensreddende rol van AED’s en EHBO, zowel voor volwassenen als kinderen.
 

AED locatie pictogramAED locatie pictogram

Iedereen is dagelijks bezig met directe veiligheid. U kijkt over uw schouder tijdens het fietsen, spiegelt in de auto, kijkt links en rechts als u het voetgangerspad gebruikt, en remt als het remlicht van de auto voor u aangaat. Dit doen we vaak de hele dag door, en dat is maar goed ook! Safety first!

 

Maar als het gaat om preventieve veiligheid, zoals AED's, evacuatiemiddelen, nooddouches en nooduitgangen, worden deze vaak over het hoofd gezien. Toch zijn dit juist de middelen die levens kunnen redden wanneer het erop aankomt. De meeste bedrijven zijn voorzien van deze levensreddende maatregelen, maar veel mensen lopen er onbewust aan voorbij.

Wees eerlijk: weet u waar de AED bij uw organisatie of in uw omgeving hangt? Zijn de pictogrammen of stickers u weleens opgevallen?

Kinder-EHBO trainingKinder-EHBO training

Als dat niet het geval is, kan het geen kwaad hier eens op te letten. Het kan levens redden door simpelweg te weten waar de dichtstbijzijnde AED hangt. Deze stickers zijn vaak te vinden op deuren, ramen of op een pictogrambordje dat hoog op een muur is bevestigd voor goede zichtbaarheid.

 

Kinder-EHBO: Jonge levensredders in opleiding

Op veel (basis)scholen wordt tegenwoordig ook kinder-EHBO gegeven, en terecht! Het is belangrijk dat iedereen in een veilige omgeving de basis leert. Hoe plak je een pleister of leg je een verband aan? Hoe werkt een mitella? En wat is een AED en hoe gebruik je die?

Hoe kinderen kunnen helpen in noodsituaties

Kinderen kunnen, afhankelijk van hun leeftijd, steeds meer doen in noodsituaties. Zelfs als het alleen gaat om een AED halen, 112 bellen, of hulp zoeken bij omstanders. Natuurlijk willen we kinderen nooit in een noodsituatie betrekken (het liefst willen we dat niemand ooit in zo’n situatie komt!), maar soms kan het niet anders. Sommige kinderen kunnen en willen juist helpen als het nodig is.

Heeft u als ouder weleens gevraagd wat uw kinderen van EHBO vinden?

Het begint bij de basis: weten. Weten waar hulp te vinden is en wie kan helpen. 16 oktober, World Restart a Heart Day, is een goed moment om eens te kijken waar de AED’s in uw omgeving zijn en anderen te vragen of zij weten wat te doen in een noodsituatie.

 

"Niet iedereen is BHV'er, maar iedereen kan hulp verlenen."

 

OMHOOG